Έρευνα: Σωματίδια μικροπλαστικών εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα

Έρευνα: Σωματίδια μικροπλαστικών εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα

Η ύπαρξη βλαβερών μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά από επιστημονική έρευνα, η οποία συμπέρανε ότι το 80% των ατόμων που εξετάσθηκαν έχουν στον οργανισμό τους σωματίδια πλαστικού.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει ότι τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, καταλήγοντας ακόμα και σε ζωτικά όργανα. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για την υγεία, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πάντως, οι ερευνητές έχουν σοβαρό λόγο να ανησυχούν για την πρόκληση ζημιάς στα ανθρώπινα κύτταρα από τα μικροπλαστικά, δεδομένου ότι ήδη έχει διαπιστωθεί η καταστροφική επίδραση των σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρεισφρέουν στον οργανισμό, προκαλώντας εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το χρόνο.

Αν αναλογισθεί κανείς ότι τα απόβλητα πλαστικών και μικροπλαστικών στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά καταλήγουν στον οργανισμό μας υπό τη μορφή μικροσωματιδίων. Αυτά βρίσκουν το δρόμο τους στον οργανισμό μας μέσω της τροφής και του νερού που καταναλώνουμε, αλλά και μέσω του αέρα, και έχει αποκαλυφθεί ότι εντοπίζονται ακόμη και στα κόπρανα βρεφών και ενηλίκων.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν την έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, εξέτασαν δείγματα αίματος από 22 υγιείς ενήλικες ανώνυμους εθελοντές και εντόπισαν μικροσωματίδια πλαστικού στους 17 από αυτούς. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό που εντοπίζεται στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, ενώ το 1/3 υλικό από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Ακόμη, ¼ του δείγματος είχε μέσα του το είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σακουλών.

Όλα αυτά έρχονται στην επιφάνεια τη στιγμή που οι εκτιμήσεις μιλούν για διπλασιασμό της παραγωγής πλαστικού μέχρι το 2040, κάτι που θα έχει αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή εν γένει.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/


Print   Email

Related Articles